Post by Burai Fighter on Aug 27, 2015 17:21:52 GMT 2
Αγόρασα στις νέες εκπτώσεις του PS store, το Titan Souls. Το ειχα στα υπόψιν απο όταν ειχε κυκλοφορήσει, μιας και αρκετά σχόλια που διάβασα κανανε λόγο για μια ομορφη μίξη των shadow of the colossus και Dark Souls.
Μετα απο λίγες ωρες και αμέτρητους θανάτους- 100 και αυξάνονται- εχω βγάλει 10 Τιτανες και εχω να δηλώσω πως τα όσα διάβαζα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Απλώς, στη σφαίρα των επιρροών του τίτλου θα έβαζα και το Super Meat Boy.
Ουσιαστικά ο τίτλος ειναι ενα boss rush, με ενα overworld και ενα δυο πολυ απλά puzzles για να σπάει η μονοτονία. Το βασικό χαρακτηριστικό ειναι πως ο μικροσκοπικός ήρωας δεν εχει health bar, κοινώς πεθαίνει μετα απο ενα χτύπημα, το ίδιο όμως ισχύει και για ( σχεδόν) όλους τους Τιτανες.
Όπως και να εχει το παιχνίδι ειναι πολυ ενδιαφέρον απλώς μπορει απο στιγμη σε στιγμη να γινει απίστευτα προκλητικό και σε σημεία αδικαιολόγητα IMHO δύσκολο. Εδω δεν υπαρχει η tutorial λογική του SMB και η σταδιακή γνωριμία/ εξοικείωση με τα νεα concepts. Αν εξαιρέσουμε τους 4 πρώτους Titans που ειναι μάλλον εύκολοι, μετα το challenge σε ορισμένους, με κανει να θελω να σπασω το Vita. Αρχικά, μέρος της απόλαυσης ειναι να βρει κανείς τον τροπο που θα προσεγγίσει την εκάστοτε μάχη. Το προβλημα έγκειται στο οτι ορισμένες απο τις μαχες ειναι αρκετα τυχαιοποιημενες όσον αφορά τα patterns. Συγκεκριμένα αυτη τη στιγμη ειμαι σε ενα boss- δε θα σας κανω spoiler no worries- όπου πρεπει να πετύχω έναν κινούμενο στόχο ενω κανει bounce στους γυρω τοίχους με τυχαίο pattern προκειμένου να φανερώσω το αδύναμο σημειο του boss το οποίο ειναι ευάλωτο για κυριολεκτικά 1sec. Βασική λεπτομέρεια που ξέχασα να αναφέρω; ο παίκτης εχει στη διάθεση του μονο ενα βέλος το οποίο αφού εκτοξεύσει πρεπει να ξανακαλεσει πίσω Επιπρόσθετα, τη στιγμη που σημαδεύει πρεπει υποχρεωτικά να μεινει ακίνητος για πολύτιμα msecs ενω παράλληλα το βέλος για να εκτοξευθεί πρεπει να γίνει charge Πρακτικά αυτο σημαίνει πως τόσο για να ρίξεις το βέλος αλλα και για να το καλέσεις πρεπει να μείνεις ακίνητος και απαιτείται χρόνος, ενώ παράλληλα είσαι ευάλωτος στις αλλεπάλληλες επιθέσεις του εκάστοτε boss. Στο οπλοστάσιο του ο παίκτης, εχει ακομη δυο κινήσεις ένα evade roll πατώντας απλά το Χ και τρέξιμο αν το κρατήσει κρατημένο. Επίσης υπάρχει mode, οπου καλείσαι να τελειώσεις το game χωρις roll
Το αλλο προβλημα ειναι το pacing. Δυστυχώς δεν υπάρχει ένας προτεινόμενος δρόμος για το πως να αντιμετωπίσεις τους Titans. Αυτο είχε σαν αποτέλεσμα μετα τους 4 αρχικούς να βρεθώ αντιμέτωπος μετα και απο δίκη μου περιπλάνηση , μιας και το overworld ειναι διαθέσιμο μετα το πρώτο section, με ένα boss που χωρις υπερβολή με έφτασε στα όρια μου. Είδα σε ένα guide μήπως έκανα κατι λαθος στη στρατηγική μου- μετα τους 40 πρώτους θανάτους η κρίση θολώνει- και πέραν του οτι ήμουν spot on, είδα επιπλέον πως πρόκειται για ένα απο τα bosses που θεωρούνται αυξημένης δυσκολίας, κοντά στα end bosses- όχι δεν έκανα spoil τπτ αλλο στον εαυτό μου, μιας και μέρος της γοητείας ειναι να προσπαθείς να βρεις την ιδανική στρατηγική μόνος.
Το κυριότερο ωστόσο αρνητικό, ειναι πως ξεκινάς στο checkpoint πριν την εκάστοτε μάχη και υπομένεις και λίγα δευτερόλεπτα loading. Αυτο εχει σαν επακόλουθο να πρεπει να κινηθείς για 10-20" μεχρι να ξεκινήσει παλι η boss fight, κατι που κατα την άποψη μου σπάει την ροη... Θα εξυπηρετούσε πολυ,περισσότερο λογω και της boss rush λογικής του τίτλου, να ξεκινάς αμέσως στο δωμάτιο του boss.
Μονο θετικά εχω να πω για τον ήχητικο τομέα του game. Μεχρι στιγμής ολα τα κομμάτια μου άρεσαν με αυτο του boss fight στο οποίο εχω κολλήσει, να ειναι το αγαπημένο μου. Μου έκανε εντύπωση πως υπάρχουν αρκετά audio cues, προκειμένου να καταλάβεις ποτε έρχεται μια επίθεση και να την αποφύγεις.
Στα θετικά και το σενάριο του παιχνιδιού, οπου θυμίζει Dark Souls καταστάσεις με τα hints να υπάρχουν και εξηγήσεις να δίνονται αρχικά σε μια αρχαία ξεχασμένη διάλεκτο η οποία μεταφράζεται σταδιακά, αλλα και μέσα απο την ίδια την παρουσίαση των Τιτανων- διάβασα κατι για ορισμένες μαχες και τις είδα διαφορετικά. Επίσης το boss που αντιμετωπίζω- και δε βλέπω να κερδίζω άμεσα- φαίνεται να εχει ένα σημαντικό ρόλο στο σύμπαν του τίτλου, αλλα δε θελω να το χαλάσω σε όσους επενδύσουν, οποτε δε γράφω κατι.
Δεν ειναι στη φύση μου να τα παρατάω, αλλα πιθανώς να αντιμετωπίσω κάποιο αλλο boss ίσα ίσα για να δω ταcredits( 20 Titans σύνολο,ο ένας hidden με λιγότερους απο 14 για να ανοίξεις την τελευταία πύλη νομιζω)μιας και το συγκεκριμένο σημείο, με εχει εκνευρίσει σε σημείο να μη διασκεδάζω το game. Δεν ξέρω αν θα το συνιστούσα για στην αρχική του τιμη. Ωστόσο στα 6+€ με την προϋπόθεση οτι εχει κανεις plus, ειναι μια καλη αγορα για μαζοχιστές
Επίσης τσέκαρα τα trophies απο,περιέργεια και άρχισα να γελώ μόνος μου νευρικά... Δεν θελω να φανεί πως ειμαι αρνητικός με τον τίτλο, μιας και μου εχει προσφέρει στιγμές που μου θύμισαν αρκετά τις στιγμές της επικράτησης σε διάφορους challenging τίτλους, και,είχα ένα φοβερό αίσθημα ικανοποίησης. Απλώς ορισμένες απο,αυτές παραείναι frustrating για τα γούστα μου. Διαβάστε και κάποια reviews- ιδιαίτερα του Eurogamer και Destructoid που φαίνεται να πιάνουν το νόημα του τίτλου. Επίσης καλο,θα ήταν να μη δει κανεις vids με patterns εκτός κι αν κολλήσει πραγματικά- πάντως εμένα εδω που ειμαι δε με βοήθησε καθόλου- μιας και μέρος της διασκέδασης ειναι η ανάλυση των κινήσεων του boss και η εύρεση της βέλτιστης στρατηγικής.